Desiree Andersen

LYST TIL Å LØPE? | mine 5 beste tips til nybegynnerne

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tips og triks for deg som er nybegynner eller ikke løper lenger enn 10 km.

I dag får du mine 5 beste tips til deg som har lyst til å komme i gang med løping, eller som føler at du aldri finner den magiske løpegleden!

TIPS NUMMER 1.

Veien til løpeglede går helt klart gjennom mestring. Og den største feilen jeg ser svært mange nybegynnere gjøre er å starte med alt for tøffe økter. Og det gjør man helt uten grunn.

En løpetur i sone 1 og 2 er like bra trening som en tøff intervall i sone 3 og 4, men opplevelsen av treningen er to helt forskjellige ting!

Slik burde dine første løpeturer se ut:

  • Start med å gå i godt tempo – 10 minutter.
  • Bestem deg for hvor lenge du vil løpe – ikke hvor langt. 10-12-20 minutter er en god start. Øk lengden et par minutter for hver uke.
  • Løp så i rolig snakketempo. For å holde pulsen i sone 2 må du kanskje gå litt innimellom.

FUN FACT: 

Det er svært sjeldent jeg løper hele økten min i ett strekk, det gjør jeg nesten bare i løp. Å gå litt innimellom er ikke noe nederlag!

TIPS NUMMER 2.

Man må ikke trene intervaller, men om du har lyst så er det en morsom måte å variere treningen på. Intervaller kan varieres i det uendelige, lag dine helt egne ut ifra hvordan du synes det er GØY å trene! Noen liker å løpe lange intervaller, noen liker korte, noen vil løpe i bakke, det er få regler.

Lurt å tenke på:

  • Den tiden du jobber intervaller burde totalt ligge på mellom 10 og 20 minutter. Så hvis du vil løpe i 45 sekunder og ha pause i 15 sekunder burde du gjøre dette 15 – 20 ganger i en økt.
  • Pausene du tar skal helst være kortere enn tiden du jobber.

TIPS NUMMER 3.

Meld deg på et løp! Det er lite som motiverer like godt til trening som det å ha et kontret mål.

TIPS NUMMER 4.

Hvis du blir bitt av løpebasillen er det viktig med løpesko. Når du løper belaster du nemlig ledd, sener og muskler over 5 ganger din egen vekt.

Mange spør meg om hvilke sko jeg anbefaler – og svaret mitt er at du må få hjelp i butikken til å finne sko som passer din fot.

TIPS NUMMER 5.

Akkurat som at det er viktig å ikke starte med for tøffe økter, er det viktig å huske at man ikke trenger å løpe hver dag for å få gode resultater.

Bare en løpeøkt i uka har positiv effekt på helsen din, særlig hjerte. Om målet ditt er å fullføre din første 10 kilometer, så klarer du det fint med 2 økter i uka.

KORT OPPSUMMERT:

  • Mestring
  • Ikke start for hardt
  • Tren på en måte som du synes er gøy
  • Sett deg et mål

Stort Smil

Desiree